Ciągła wirówka ekstraktacyjna (opatentowana), modele: SCPC 90, SCPC 120 -
Tusze, tłuszcze, produkty uboczne przemysłu rybnego: po ugotowaniu, ekstrakcja ciągła tłuszczów z proszku
KONSTRUKCJA:
- Trzy punkty zawieszenia
- Dwuczęściowa obudowa umożliwiająca oddzielanie obiegu materiałów stałych i tłuszczów
- Pośrednie ogrzewanie parowe
- Kosz z pionowymi gniazdami zapewniający optymalny drenaż,
- Uruchomianie aparatury z połączeń hydraulicznych,
- Hydraulika do sterowania ruchu pionowego płyty oychającej,
- Nastawianie tempa produkcji w zależności od rodzaju produktu,
- Automatyczne sterowanie zatrzymaniem kosza
Zastosowanie wirówki wymaga instalacji poniższych zbiorników grzewczych, urządzeń rozdrabniających i urządzeń usuwających kawałki metalu
Na rysunku technicznym
1. Elastyczne sprzęgło
2. łyta dolna poychająca
3. Łożysko i i gniazda hydrauliki
4. podłączenie pary wodna ze sprzęgłem elastycznym
5. Silnik napędowy
6. Hydrauliczne sprzęgło do włączenia wirówki
7. Obracanie uszczelnienia hydraulicznego
8. Konstrukcja nośna dla wirówki typu SCPC
9. Elastyczne sprzęgło dla rozładunku
10. przenośnik rozładowczy
11. Podajnik ślimakowy
12. mocowanie kosza
13. wężownice grzewcze
14. Jednostki zawieszenia
15. rura rozładowcza smarowania
16. kolektor smaru
17. pojemnik rozładunkowy na materiał (kości...)
18. pojemnik ołączeniowy
DZIAŁANIE:
Wnętrze dustopniowego kosza jest wyposarzone w kratkę rozdziałową Materiał podaje się ciagle do kosza. Płyta dolna opycha kosz w górę i w dół orzez agregat hydrauliczny. W ten sposób materiał poddany jednoczesnie wirowaniu prrzesówa się do góry w zależności od ustawienia ruchu góra/dół. potem materiał jest rowadzony porzez pojemnik rozładunkowy gdzie jest rozładowany do nastepującego procesu:
Tłuszcze zbierane są na ogrzewanej wewnętrznej obudowie i wyładowywane rurą odprowadzającą. Tempo procesu i procent zależa ofd natury materiału, jego gotowania, mielenia, zqawartości wilgoci i temperatury.