Nowe wirówki spożywcze Rousslet Robatel spełniają teraz specyficzne wymagania klientów. Wirówki te używane są dla maxymalen extrakcji lub częściowj extrakcji w warunkach kontrolowanych (woda, olej, tłuszcz, sok, cukier) które wynikają z procesów spożywczych. W zalezności od pozostałej wilgotności, kruchej struktury produktu, wrażliwości i volumenu do przerobienia wirówki dekantacyjne (sedymentacyjne) są zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego. Istniej także możliwość zaadoptowania wirówke z innych branż do specyficznych wymagań takich jak wydajność, higien i łatwość czyszczenia, normy i standardy Europejsckie oraz wile innych.
Typowe Aplikacje:
- odwadnianie całych lyb wczesniej pociętych owoców i warzyw po myciu na myjkach.
- przyprawy aromatyzowane przez zamrażaniem
- warzywa po blanszowaniu lub przed liofilizają
- produkty spożywcze takie jak sosy, nasiona ogrodowe, i produkty morza np.wodorosty, mączka rybna i pochodne.)
- podstawowa ekstrakcja olejów
- odwadnianie skrobii
- ekstrakcja łoju przemysłowego w branży przetwórstwa odpadó zwierzęcych
- miody
- zużyty olej po smażeniu np cebuli, chleba, orzechów itp.)
- cukier ze skrystalizowanych owoców
- olej roślinny z nasion owoców
- soki lub likiery ze skórek owoców czy roślin zawieszone w alkoholu
- klaryfikacja soków owocowych i tłuszczu zwierzęcego.